Meetbedrijven zijn verantwoordelijk voor de opname van de meterstanden van de elektriciteitsmeter en/of de gasmeter. Alle gegevens over je energieverbruik worden door een meetbedrijf verzameld en doorgegeven aan de netbeheerder.

Naast het opnemen van de meterstanden houden meetbedrijven zich ook bezig met het verkopen, verhuren en repareren van meters.

Meter en meterstanden

Je meterstanden geef je ieder jaar zelf door aan je energiebedrijf. Je krijgt dan bericht met de vraag of je je meterstanden door wilt geven. Dit kan dan via een meterkaartje, telefonisch of via internet. Ook komt er minimaal één keer per drie jaar iemand van het meetbedrijf bij je langs om de meterstanden op te nemen.

Sinds 2012 is er een nieuwe meter: de slimme meter. Een andere naam voor deze meter is de digitale energiemeter; hierbij kunnen meterstanden op afstand worden uitgelezen door de netbeheerder. Dankzij de slimme meter wordt de eindafrekening nauwkeuriger en kan het energieverbruik gemakkelijker gevolgd worden omdat je regelmatig een verbruiksoverzicht zult ontvangen. Het plan is dat alle bedrijven en huishoudens in Nederland in de toekomst uiteindelijk een slimme meter krijgen.

Meetbedrijven en energie

De meetbedrijven zorgen er dus voor dat je energieverbruik wordt doorgegeven aan de netbeheerder. Voor je energieverbruik is het van belang om een energieleverancier te kiezen die daarbij past, zodat je energierekening zo voordelig mogelijk uitpakt. Als onafhankelijke energievergelijker hebben we als doel om je te helpen kiezen voor een geschikte leverancier. Wij zetten de voor- en nadelen van iedere leverancier in een overzicht zodat je op een gemakkelijke en snelle manier tóch een weloverwogen keuze kunt maken. Vergelijk nu eenvoudig je energie!