Bij een slimme meter worden je meterstanden voor gas en elektriciteit automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder. Dat gaat allemaal digitaal. De slimme meter geeft je inzicht in jouw energieverbruik, waardoor je doelgericht aanpassingen kunt doen.

Voordelen van een slimme meter

Inmiddels zijn bijna een miljoen huishoudens overgegaan op de slimme meter. Niet verwonderlijk, want de slimme meter is vaak gratis waardoor je geen extra kosten hebt ten opzichte van je huidige meter. Je betaalt gewoon meterhuur voor de huur van de slimme meter net zoals je dat bij je huidige meter doet. Daarnaast is een slimme meter handig als je beschikt over zonne-energie uit zonnepanelen. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, wordt dit teruggeleverd aan het stroomnetwerk (salderen).

Prettige bijkomstigheden

Met een slimme meter kun je eenvoudig overstappen op een andere energieleverancier. Er zijn geen onduidelijkheden over bijvoorbeeld de meterstanden. Ook kunnen energiebedrijven gas en elektriciteit op afstand afsluiten. Bijvoorbeeld in geval van calamiteiten is dit een bijzonder prettige bijkomstigheid van de slimme meter. Tot slot ben je als consument met behulp van de slimme meter beter in staat om energieverbruik in te schatten. Je hebt eenvoudig inzicht in wanneer er veel energie verbruikt is en kunt een goede inschatting maken van de hoogte van de eindafrekening.

Lees meer