9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Overstappen van energieleverancier? Met deze 3 tips kies je goed!

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier is heel eenvoudig. Meer mensen dan ooit tevoren maken de overstap. Toch zijn er ook consumenten die het nog spannend vinden. Met de volgende tips weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Weet je waar je op moet letten, dan is de keuze voor een andere, voordeliger energieleverancier snel gemaakt. Maar waar let je dan op? Bij Energievergelijker horen we de vraag regelmatig. Daarom zetten we hier drie slimme tips op een rij. Zo wordt kiezen voor de energieleverancier die bij jouw past nóg makkelijker.

Vergelijk niet op basis van maandbedragen

Je energieleverancier maakt een inschatting van je verwachtte jaarverbruik. Dit bedrag zie je terug op jouw energierekening. De energieleverancier vermenigvuldigt jouw verbruik met de leveringstarieven en telt daar de vaste kosten bij op. Op basis hiervan stelt hij een maandbedrag vast.

Verbruik je minder of meer energie dan heeft dit invloed op de hoogte van het totale bedrag. Schat een energieleverancier een lager verbruik in, dan lijkt het dat je goedkoper uit bent. Maar het kan zomaar zijn dat de energietarieven hoger zijn. Bekijk dus goed hoe de stroom- en gastarieven liggen én wat de leveringskosten zijn. Dan weet je of je een goedkoop of duur contract hebt.

Overstappen? Check eerst de einddatum van je contract

Kies je slim dan let je op de einddatum van je huidige energiecontract. Een energieleverancier heeft ongeveer zes weken nodig om jouw overstap te verwerken. Maak dus minstens zes weken voor het eind van je contract een keuze. Ook bij een verlengingsaanbod moet je hier op letten, anders krijg je een contract met variabele tarieven. En dat is veelal minder gunstig.

Wees ook niet te vroeg met overstappen. Veel leveranciers houden tot zes maanden rekening met je lopende contract. Bij sommige is dit echter maar die maanden. Loopt je contact nog vier maanden en doe je een aanvraag, dan kan het zijn dat je een boete krijgt.

Neem jouw wensen als uitgangspunt

Kies voor een contract dat aansluit op jouw wensen. Een energieleverancier moet immers bij jou passen. Geen zin om elk jaar opnieuw je contract te bekijken? Zet dan je tarieven voor langere tijd vast. Of vind je groen en duurzaam belangrijk? Kijk dan hoe het daarmee zit in het contract en bij de aanbieder. (Let op: sommige contracten hebben het over groen, maar dat betekent niet altijd de meest duurzame oplossing…)

Vergelijken en overstappen is makkelijk, maar is óók even opletten. Met bovenstaande tips kun je zeker van zijn dat je goed, bewust en slim kiest. Doe het snel, want een besparing op energie wil je niet (langer) laten liggen.

Bespaar
ca €650 per jaar