In de database van het Contract Einde Register staat per energiecontract geregistreerd welke leverancier de energie levert, wat de einddatum van het contract is en welke opzegtermijn er in het contract wordt gehanteerd.

Wegens de privacywetgeving hebben energieleveranciers sinds februari 2020 geen toegang meer tot het register.  Als je wilt overstappen dien je zelf aan te geven wanneer je huidige energiecontract afloopt bij een contract met een vaste looptijd. Mogelijk wordt het register wel weer toegangkelijk voor de energieleverancier. Voor de volledigheid staat daarom onderstaand uitgelegd hoe het register tot februari 2020 was geregeld.

Het Contract Einde Register, afgekort CER, is op 1 augustus 2013 in het leven geroepen. Het register is de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor zowel gas als elektriciteit van kleinverbruikers, oftewel particulieren. 

Contractbreuk

Het CER, voorheen Contract Controle Protocol, werd ingesteld om een aantal vervelende situaties te voorkomen. Er ontstonden namelijk regelmatig conflicten tussen de oude en nieuwe leverancier van een afnemer. Toen de energiemarkt werd geliberaliseerd werden er door leveranciers actief nieuwe klanten geworven. Dit terwijl afnemers vaak niet duidelijk in beeld hadden of ze een lopend contract hadden, wanneer dit werd geëindigd of wanneer het stilzwijgend verlengd werd. Hierdoor pleegden klanten, vaak onbewust, contractbreuk.

Dankzij het CER staan de contracten van alle aangesloten leveranciers nu in een elektronisch contracten register. Er is een duidelijk overzicht met daarin alle lopende contracten met bijbehorende einddatum, de opzegtermijn, de verlengperiode en eventuele informatie met betrekking tot de opzegging van een contract.

CER en je energiecontract

Is jouw leverancier aangesloten bij het CER? Weet je precies welk contract je hebt afgesloten en wanneer deze afloopt? En nog belangrijker, is dit contract het meest voordelig?

Om daar zeker van te zijn kun je energieleveranciers vergelijken. Energievergelijker.nl geeft een compleet overzicht van de meest voordelige leveranciers in heel Nederland. Onze website is 100% onafhankelijk en ons doel is om te helpen bij het kiezen voor een energieleverancier die zo goed mogelijk bij je past. Door energie te vergelijken kun je tot wel honderden euro's besparen op uw energiekosten!