Een energie aansluiting is de fysieke verbinding met het energienet. Om gebruik te kunnen maken van gas en elektriciteit, moet je aangesloten zijn op het energienet.

Netbeheerder

De energie aansluiting wordt geregeld door je netbeheerder. Deze verschilt per regio en kun je niet zelf kiezen. De netbeheerder is de enige die een aansluiting mag aanleggen en heeft dan ook de plicht om je aan te sluiten op het net. Officieel moet dit binnen achttien weken gebeuren. Wanneer je nieuwbouwplannen hebt of een verbouwing op de agenda hebt staan, kun je je aanvraag indienen bij de netbeheerder. Heb je een aanvraag ingediend, dan neemt de netbeheerder contact met je op om een afspraak te maken met een monteur. De kosten voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting voor gas en elektriciteit zijn door de overheid per netbeheerder vastgesteld. Anders dan bij energieleveranciers, kunt je niet zelf kiezen voor een netbeheerder.

Meter is kostenbepalend

De aansluiting betekent letterlijk de aansluiting tussen je eigen installatie (de gas- en elektriciteitsmeter) en het net. Voor de aansluiting en de meter betaal je maandelijks een vergoeding. Deze vergoeding hangt af van het soort meter dat je hebt, maar ook van de grootte van de aansluiting. Bijvoorbeeld: mensen met een sauna of verwarmd zwembad moeten een grotere (zwaardere) aansluiting dan iemand zonder. Kortom, hoe groter/zwaarder de meter, hoe meer je betaalt. De tarieven kun je doorgaans vinden op de website van je netbeheerder. Het vergroten of verkleinen van je aansluiting is mogelijk, ook daarvoor kun je terecht bij je netbeheerder.

Kan het goedkoper?

Energievergelijker.nl denkt graag met je mee. Bij ons vergelijk je gemakkelijk energieprijzen en -leveranciers met elkaar, om te zien of je goedkoper uit kunt zijn. Vul hiernaast je gegevens in in de vergelijker om direct energieprijzen te vergelijken!