Ampère is de eenheid van stroom en wordt aangeduid met een 'A'. De wet van Ampère is een natuurwet die in 1826 ontdekt werd door, en tevens vernoemd werd naar André-Marie Ampère. De stroomsterkte is de aantrekkingskracht die de ene elektriciteitvoerende kabel uitoefent op de andere elektriciteitvoerende kabel. De stroomsterkte wordt uitgedrukt in de eenheid ampère. 

Ampère in huis

Om het vermogen (watt) van een apparaat uit te rekenen heb je de eenheid ampère nodig en het voltage. Dan geldt de volgende formule: vermogen (watt) = stroomsterkte (ampère) x spanning (volt). Een lamp van 80 watt heeft dus een amperage van 0.35 (80W: 230V).

Een stopcontact in huis kan maximaal 16 ampère leveren bij 230 volt. Dit is afhankelijk van het stopcontact en de kwaliteit van een stekkerdoos. Een apparaat van 4200 watt bij 230 volt kan een stopcontact dus niet aan (4200W: 230V = 18,26). In de praktijk is deze formule overbodig, aangezien huishoudelijke apparaten altijd geschikt zijn voor een standaard stopcontact en een amperage van minder dan 16 hebben.


Lees meer