Bloedkolen zijn steenkolen die worden gewonnen in de Colombiaanse steenkoolregio Cesar, waar het 'bloed' van grootschalige mensenrechtenschendingen door grote Europese energiebedrijven aan kleeft.

Mensenrechtenschending in Colombiaanse steenkoolregio

Ruim 10 jaar lang (tussen 1996 en 2006) zijn duizenden mensen vermoord, honderden mensen verdwenen en tienduizenden mensen van hun land verdreven, omdat ze plaats moesten maken voor de kolenmijnen. Tot op de dag van vandaag is het niet veilig in Cesar; zelfs op dit moment worden activisten nog steeds met de dood bedreigd wanneer zij opkomen voor de rechten en belangen van de slachtoffers. Om die reden dragen de steenkolen uit deze regio de naam ‘'bloedkolen'’.

Bloedkolen in Nederland

Ook Nederlandse energiemaatschappijen maken zich schuldig aan het gebruik van bloedkolen voor hun energieproductie. Het overgrote deel van de steenkolen waarmee Nederlandse energie wordt opgewekt, vindt haar herkomst in Colombia en dan uit voornamelijk de regio Cesar. 

De Nederlandse energieleveranciers zijn niet verplicht om aan te geven vanuit waar zij hun steenkolen importeren. Toch hebben in ieder geval Engie, Essent, E.ON en Nuon toegegeven dat zij in Colombia inkopen.

Lees meer