Contract Controle Protocol, afgekort CCP is een protocol dat speciaal voor consumenten is opgesteld, ten behoeve van het controleren van je energiecontract. Tegenwoordig wordt het CCP ook wel CER (Contract Einde Register) genoemd.

Wie zijn er aangesloten bij het CCP?

In het Contract Controle Protocol (CCP) zijn bepalingen opgenomen die moeten voorkomen dat klanten van energieleveranciers onbedoeld worden geconfronteerd met elkaar overlappende of niet aansluitende leveringsovereenkomsten. Op deze manier wordt er voorkomen dat u bijvoorbeeld al bent aangemeld bij een nieuwe energieleverancier, terwijl u nog niet op de juiste manier bent afgemeld bij uw huidige energieleverancier.

De aangesloten leveranciers van het CCP houden gezamenlijk een database bij van de contracten van hun klanten. In deze database staat onder andere de einddatum van uw energiecontract, de opzegtermijn, de verlengperiode en of je contract is opgezegd of niet. Op deze manier kunnen er geen onduidelijkheden ontstaan over je contract.

Het merendeel van de energieleveranciers heeft zich aangesloten bij het Contract Controle Protocol. Toch zijn er ook leveranciers die niet zijn aangesloten bij het CCP energie. Wil je overstappen van energieleverancier maar is je huidige leverancier niet aangesloten bij het Contract Controle Protocol? Dan dien je zelf je huidige contract op te zeggen alvorens je overstapt. Wanneer je in dit geval overstapt zonder je contract op te zeggen, zal je overstapopdracht worden doorgevoerd, ongeacht of je nog een lopend contract hebt.

Wanneer je huidige energieleverancier niet is aangesloten bij het CCP komt het risico van contractbreuk kijken. Dit risico ligt bij jezelf. U moet daarom zelf de gegevens achterhalen en controleren of uw energieleverancier is aangesloten bij het CCP. Een lijst met aangesloten energieleveranciers bij het CCP kunt u vrijblijvend downloaden.