Draaistroom, ook wel krachtstroom genoemd, wordt gebruikt om apparaten die veel stroom verbruiken te ondersteunen. Het spanningsniveau van deze vorm van stroom is 400 Volt in plaats van de standaard 230 Volt.

Sommige apparaten halen namelijk zoveel stroom uit het net, dat de standaard 230 Volt aansluiting niet genoeg is om de apparaten te ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat deze apparaten in dit geval alsnog gebruikt kunnen worden, wordt er gebruik gemaakt van draaistroom of krachtstroom. 

Wanneer gebruik je draaistroom?

Krachtstroomaansluitingen worden in huishoudens soms aangelegd voor oudere elektrische fornuizen, maar tegenwoordig worden fornuizen aangesloten met een Perilex 2x30 volt aansluiting. In de industrie, de theaterwereld en de bouw zijn krachtstroomaansluitingen gebruikelijker.

Draaistroom aanleggen

Bij normale 230 Volt stopcontacten worden er twee draden gebruikt, waarvan een van deze draden is de nul draad is en de ander de draad waar spanning op staat (fase draad).

Krachtstroom wordt echter door vier draden geleid. Van de vier draden hebben drie draden spanning ook wel genoemd 3-fase stroom. 3-fase stroom kan maar liefst drie keer zo veel vermogen leveren als de standaard huis installatie.

De stekker van krachtstroom ziet er wel anders uit dan van een normale elektra aansluiting. ook worden er meer draden gebruikt met meer kleurtjes dan bij een normale stroomaansluiting.