Door middel van Energiebelasting hoopt de overheid dat men bewuster en zuiniger omgaat met energie. De belasting is deels gekoppeld aan het energieverbruik. Wanneer je minder verbruikt, betaal je ook minder belasting.

Deze regulerende energiebelasting dien je aan je energieleverancier te betalen, die de belasting weer afdraagt aan de belastingdienst. 

Energieverbruik kan leiden tot het opraken van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen en verzuring. Daarom heft de overheid belasting over het energieverbruik.  De belasting die over energie wordt geheven noemen we de zogenaamde regulerende energiebelasting, ook wel REB genoemd. 

Energiebelasting onderdrukken

Een gemakkelijke manier om de energiebelasting laag te houden is om bewust om te gaan met je energieverbruik. Het energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en de ligging van de woning, het aantal bewoners, het leefgedrag, de wijze van verwarming en de mate van isolatie. Daarnaast kun je kiezen voor duurzame energie, een vorm van energie waarbij je minder belasting hoeft af te dragen.

Een eerste stap die je in ieder geval kunt nemen is inzicht krijgen in je energieverbruik (en in energieleveranciers). Energievergelijker.nl helpt je om op een onafhankelijke manier diverse soorten energie en energieleveranciers met elkaar te vergelijken en vervolgens kosteloos een overstap te maken.