Nachttarief heet tegenwoordig het daltarief. Dit is een alternatief tarief dat past bij de uren waarop er weinig stroom wordt gebruikt. Om het stroomgebruik te verdelen is dit tarief goedkoper, wat het aantrekkelijker maakt om op een ander moment stroom te gebruiken.

 

Nachttarief verdeelt de belasting

De verschillende tarieven voor stroomgebruik zijn in het leven geroepen om de belasting van het stroomnet te verdelen. Doordat stroom 's avonds en 's nachts goedkoper werd aangeboden, nam de belasting van het stroomnet overdag af. Kies je voor enkelstroom of enkeltarief, dan gebruik je één tarief waartegen al je verbruik wordt afgezet. Dit betekent dat het niet uitmaakt wanneer je stroom gebruikt (overdag of ’s avonds), maar dat je altijd hetzelfde tarief betaalt.

Voordeel normaaltarief

Je kunt het verschil tussen dag- en nachtstroom in principe hetzelfde benaderen als het verschil tussen een vast en variabel contract. Bij een enkeltarief betaal je continu hetzelfde tarief voor je stroom, een tarief dat gemiddeld iets lager ligt dan de dagstroom bij een dubbeltarief. Je maakt dus geen gebruik van de nachtstroom en profiteert ook niet van de korting die je hierop krijgt.

Lees meer