Wanneer je een energiemeter hebt met één telwerk, dan wordt je stroomverbruik verrekend tegen het normaal tarief. Je betaald altijd hetzelfde bedrag, ongeacht het tijdstip van je stroomverbruik.

Heb je een energiemeter met twee telwerken? Dan wordt er afgerekend tegen twee verschillende tarieven. Overdag is dit tussen 07:00 en 23:00 uur tegen het hoogtarief en 's nachts, in het weekend en op officiële feestdagen tegen het laagtarief.

Wanneer is een dubbeltariefmeter gunstig?

Bij een dubbeltariefmeter heb je dus een hoog- en een laagtarief en betaal je 's avonds en 's nachts minder voor het gebruik van stroom. Bijvoorbeeld: van 23.00 uur tot 07.00 uur. Let op: dit kan per energieleverancier verschillen. Gebruikers kiezen ervoor om bijvoorbeeld de wasmachine niet overdag te gebruiken, maar pas na 23.00 uur. Bij een dubbeltariefmeter kan er sprake zijn van hoog- en laagtarief, dag- en nachttarief of piek- en daltarief. Ook de termen kunnen per energiemaatschappij verschillen. In de praktijk wordt er hetzelfde mee bedoeld (vanaf 01-01-2015: normaaltarief en daltarief).