Een waterkrachtcentrale is een elektriciteitscentrale die vallend en stromend water om kan zetten in energie. Dankzij het stromende water wordt een turbine in beweging gebracht en een generator zet die beweging om in elektriciteit.

Waterkrachtcentrale levert duurzame energie

Waterkracht is een duurzame vorm van energie omdat het een onuitputtelijke bron is en er bij de productie ervan geen schadelijke stoffen ontstaan. Ook al is Nederland een waterland, toch kan waterkracht hier slechts een kleine bijdrage leveren aan de energievoorziening. Dit vanwege het gebrek aan bergen die voor verval in het water zorgen.

Waterkrachtcentrales in Nederland

In Nederland hebben we vier middelgrote en twee kleine waterkrachtcentrales. Deze middelgrote centrales bevinden zich op de volgende locaties:

  • de Lek (bij Hagestein)

  • de Nederrijn (bij Amerongen)

  • de Maas (bij Lith)

  • de Maas (bij Linne)

De kleine waterkrachtcentrales bevinden zich in de Roer (bij Roermond) en de Overijsselse Vecht (bij Gramsbergen).

Waterkrachtcentrale en groene energie

Ben je een voorstander van groene en duurzame energie die onder andere uit waterkrachtcentrales wordt gewonnen? Of gaat je voorkeur uit naar grijze energie? Bij je energieleverancier kun je kiezen uit deze twee soorten. Vind hier uitgebreide informatie over duurzame energie.

Welke leverancier past bij jou?

Welke energieleverancier past het beste bij de manier waarop jij energie gebruikt? En welke keuze is voor jou het meest voordelig? Wij zetten als onafhankelijke energievergelijker de voor- en nadelen van de leveranciers op een rij. Heb je vragen over het vergelijken van energieleveranciers? Neem dan gerust contact met ons op.