Bij blokverwarming worden meerdere woningen verwarmd door slechts één ketel. Wordt veel gebruikt in flatgebouwen of verzorgingstehuizen. De centrale stookinstallatie in een woningcomplex levert warmte via een leidingenstelsel naar alle woningen in het complex.

Voor- en nadelen van blokverwarming

De eigenaar van een wooncomplex is de persoon die al dan niet beslist om het complex te verwarmen met blokverwarming. In het geval van huurwoningen is het de verhuurder of de woningbouwcoöperatie en bij een koopwoning is dat de vereniging van eigenaren.

Blokverwarming brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De voordelen voor jou als consument zijn dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de aanschaf en het onderhoud van een CV ketel. Dit bespaart tevens ruimte in je woning. 

Toch zijn er ook een aantal nadelen. Bij blokverwarming is er geen landelijk netwerk en kun je niet zelf je energieleverancier kiezen. Daar komt bij dat je niet geheel 'eigen baas' bent over je verwarming en energierekening. Dat maakt het ook lastig om individueel gebruik goed in beeld te krijgen.

Ter bescherming van de consument is de Warmtewet ingevoerd. Deze wet heeft als doel om de gebruikers van blokverwarming te beschermen tegen te hoge tarieven, onacceptabele storingen en niet transparante leveranciers. Sinds 1 januari 2014 gelden er landelijke maximumtarieven voor warmte.

Blokverwarming en energie vergelijken

Zoals gezegd kun je wanneer je blokverwarming hebt, niet voor je eigen energieleverancier kiezen. Dat is jammer, want zelf kiezen en jaarlijks overstappen brengt zo zijn voordelen met zich mee. Ga je verhuizen naar een huis zonder blokverwarming? Dan loont het zeker om energie te gaan vergelijken. Energievergelijker.nl helpt je daar graag bij. Wij geven een overzicht van de verschillende energieleveranciers in Nederland, nadat je je gegevens en voorkeuren hebt doorgegeven. Zo kun je gemakkelijk, snel én weloverwogen de beste keuze maken. Dus, vergelijk energie! Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.