Energie in Amsterdam
Woon je in Amsterdam en ben je op zoek naar een geschikte energieleverancier? Via onze energievergelijker ontdek je eenvoudig welke leverancier het beste past bij jouw situatie en wensen.
In Amsterdam zijn meerdere energieleveranciers gevestigd, waaronder Vattenfall en Vandebron. Beide partijen werken vanuit de hoofdstad en richten zich op duurzame energie. Je bent vrij om zelf een energieleverancier te kiezen, je kunt dus ook een van de vele andere aanbieders kiezen.
Netbeheerder Amsterdam
De netbeheerder voor Amsterdam en heel Noord-Holland is Liander. De netbeheerder staat vast per regio, je kunt niet wisselen van netbeheerder. Wanneer er storingen op het energienet zijn of wanneer je problemen hebt met jouw meter dan kun je terecht bij de netbeheerder.
Waar moet je op letten bij het vergelijken van energie voor Amsterdam?
Bij het vergelijken van energieleveranciers is het verstandig om niet alleen naar het maandelijkse tarief te kijken. Let ook op het type contract (vast of variabel), de looptijd, eventuele opzegvergoedingen en de herkomst van de stroom. Groene stroom uit Nederland is duurzamer dan grijze stroom of import uit het buitenland. Controleer daarnaast of er kortingen gelden en hoe transparant de leverancier is over bijkomende kosten, zoals netbeheerkosten. Ook de keuze tussen een vast of dynamisch contract kan veel verschil maken.
Woon je in een ouder Amsterdams pand? Dan is het extra belangrijk om naar je verbruik en isolatie te kijken. Veel woningen in de binnenstad hebben enkel glas, slechte isolatie of verouderde installaties. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik, vooral in de winter. Overweeg daarom of verduurzaming op korte termijn mogelijk is. Kies bij voorkeur een energieleverancier die flexibel is in het meebewegen met veranderend verbruik en goede terugleververgoedingen biedt als je gaat investeren in zonnepanelen.
Stadsverwarming Amsterdam
In steeds meer wijken in Amsterdam wordt gebruikgemaakt van stadsverwarming. Woningen in onder andere IJburg, Nieuw-West, Noord, Zuid, Oost, het Olympisch Kwartier en Zuidoost zijn aangesloten op een warmtenet. Op dit moment is stadsverwarming nog niet goedkoper dan gewone verwarming. Het is wel duurzamer en beter voor het milieu. De warmte komt namelijk vrij bij processen die toch al plaatsvinden, zoals bij afvalverbranding of industriële installaties. In de bovengenoemde wijken heb je geen eigen cv-ketel maar ontvang je het warme water via een netwerk van waterleidingen.
Ik heb stadsverwarming, heeft energie vergelijken nog zin?
Ja, ook als je stadsverwarming hebt, heeft energie vergelijken nog zin. Je stapt dan simpelweg over van stroomleverancier. Gas vergelijken is ook mogelijk, bijvoorbeeld als je op gas kookt. Let er wel op dat je door stadsverwarming vaak een lager gasverbruik hebt. Dat heeft invloed op je maandbedrag en op het resultaat in de vergelijker.
Dubbele meter
Ben je overdag weinig thuis en verbruik je vooral ’s avonds of ’s nachts stroom? Dan kan een dubbele meter voordelig zijn. Je betaalt dan tijdens de daluren, meestal ’s nachts en in het weekend, een lager stroomtarief. Dit wordt het daltarief genoemd. Door bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser in die uren te gebruiken, kun je besparen op je energiekosten.
Een dubbele meter is alleen zinvol als je verbruik in de daluren aanzienlijk hoger ligt dan in de piekuren. Anders ben je mogelijk juist duurder uit.
Heb je nog geen dubbele meter? Bekijk dan of deze op jouw adres geïnstalleerd kan worden. Een nieuwe energiemeter regel je bij je netbeheerder, niet bij je energieleverancier.
En nu energie vergelijken!
Vul jouw adres, gemiddeld energieverbruik, voorkeur voor het soort stroom in onze vergelijker in en ontvang binnen enkele seconden de beste keuzes voor jou! Overstappen kan binnen vijf minuten.
- 1Eneco
- 2Pure Energie
- 3Energiedirect
- 4Essent
- 5Greenchoice