Waterkracht
De opwekking van elektriciteit door gebruik te maken van waterbeweging, ook wel waterkracht genoemd, gebeurt met behulp van stuwmeren en rivieren. Stromend of vallend water wordt door middel van buizen naar een turbine geleid welke deze energie gebruikt om elektriciteit te genereren. Wanneer dit proces toegepast wordt in rivieren spreken we van "kleine waterkracht". Aangezien er in Nederland geen grote hoogteverschillen zijn wordt er alleen maar gebruik gemaakt van deze kleine waterkracht. De mogelijkheid tot het aanleggen van stuwmeren, welke kunnen worden aangewend voor grote waterkracht, is immers door het gebrek aan hoogteverschillen niet mogelijk in ons land.
De voordelen van waterkrachtenergie
De opwekking van waterkrachtenergie in waterkrachtcentrales is een duurzame vorm van energieverwekking. De energiesoort wordt ook wel de witte steenkool genoemd, vanwege de witte kleur van water wanneer het schuimt en het feit dat waterkracht gewoonweg een erg schone manier van energieverwekking is. Doordat het puur gebeurt op basis van beweging in het water, komen er geen schadelijke stoffen of gassen en vrij en is het dus volledig milieuvriendelijk te noemen.
Een nadeel is natuurlijk het eerder genoemde feit dat Nederland niet tot nauwelijks beschikt over hoogteverschil in het landschap, waardoor de mogelijkheden voor het opwekking van energie uit waterkracht in een land als Nederland in feite minimaal is. Dit neemt niet weg dat deze vorm van energie zeer duurzaam is, wat het tot een interessante bron van energie voor de toekomst maakt.
Beter gebruik van waterkracht
In vergelijking met het verleden is de techniek van de opwekking van waterkrachtenergie flink vooruit gegaan. Deze vorm van energieopwekking is namelijk al eeuwen oud. Waar de waterkracht echter vroeger meteen werd gebruikt, denk hierbij aan watermolens, is het tegenwoordig perfect mogelijk om deze energie op te slaan voor het gebruik in huishoudens en andere doeleinden.