Zonne-energie als duurzame energievorm

Zonne-energie, iedereen maakt er gebruik van. Is het niet alleen passief, dan wel actief. Het laten drogen van de was in het zonlicht is een voorbeeld van passief gebruik. Als we het hebben over actieve afname van zonne energie, dan hebben we het over het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen of zonnecellen. Zonnepanelen zijn geschikt voor het verwarmen van water en zonnecellen zetten zonne energie om in elektriciteit.

Milieuvriendelijke toekomst

Zonne energie is duurzaam en vooral milieuvriendelijk. Hierdoor vechten veel milieuorganisaties voor het meer investeren in vormen van duurzame energie zoals zonne energie en windenergie. Het wordt door velen gezien als de toekomst ten opzichte van fossiele energiebronnen als aardolie en aardgas.

Zonne-energie opslaan

Die toekomst is heel dichtbij. Zonne energie als duurzame energievorm is al voor iedereen bereikbaar. Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op en voorziet u in uw eigen stroombehoefte. Vooral wanneer u de energie opslaat en later gebruikt bent u zelfvoorzienend en dus minder - of zelfs niet meer - afhankelijk van de stroom van energieleveranciers.

Het opslaan van zonne-energie is nog geen vanzelfsprekendheid. Het grootste deel van de zelf opgewekte zonnestroom wordt niet direct gebruikt en wordt terug geleverd aan het net, dit heet salderen. Op den duur zullen opslagaccu’s het mogelijk maken om de opgewekte elektriciteit zelf te bewaren voor gebruik op latere momenten. Deze markt is momenteel sterk in ontwikkeling.

Kosten en besparing

De energiebesparing van zowel panelen als boilers is interessant. Zonnepanelen zijn met de huidige energieprijzen in 20 jaar terugverdiend. De aanschaf van zonnepanelen zal financieel steeds interessanter worden aangezien de energieprijzen alleen maar verder zullen gaan stijgen. Met een zonneboiler, die gebruik maakt van zonnecollectoren, bespaart u bijna de helft op uw warmwaterkosten.

Steeds meer particulieren gaan de waarde van duurzame energie zien en willen hierin investeren door bijvoorbeeld zelf energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden in het huishouden, om de energiekosten aanzienlijk te verlagen.

Wat kosten zonnepanelen?

Voorheen was er een subsidie die de consument tegemoet kwam in de aanschaf van een zonneboiler of zonnepanelen. Deze subsidie is afgeschaft. Door de huidige technieken is het mogelijk om binnen een korte termijn de aanschaf terug te verdienen, waardoor het voor de consument aantrekkelijker wordt om een zonnepaneel of zonneboiler aan te schaffen. De aanschafkosten van een zonneboiler bedragen tussen de tweeduizend en drieduizend euro (inclusief installatiekosten en BTW). Voor een nieuwbouwwoning is dit bedrag circa 1600 euro. Het bedrag dat u jaarlijks bespaart komt ongeveer uit op zeventig euro. (bron: www.rijksoverheid.nl )

Een zonnepaneel van een vierkante meter kost ongeveer 700 euro (inclusief materialen). Het installeren van een paneel kost gemiddeld 200 euro. Het bedrag dat u jaarlijks bespaart komt ongeveer uit op circa 75 euro. Zonne-energie levert geld op en spaart het milieu. (bron: www.rijksoverheid.nl ).

Zonnepanelen aanschaffen

Wilt u ook op uw stroomverbruik besparen en denkt u hierbij aan zonnepanelen?

Energievergelijker.nl werkt samen met de snelst groeiende zonnepanelenleverancier in Nederland. Indien u geïnteresseerd bent kunt u bij ons eenvoudig een zonnepanelen-offerte aanvragen.