Kernenergie is elektriciteit die wordt opgewekt in energiecentrales. Bij het splitsen van de kernen van de grondstof uranium komt een enorme hoeveelheid warmte vrij. Met deze warmte wordt een grote waterketel opgewarmd. Bij deze opwarming komt stoom vrij, de stoom drijft een turbine boven het vat aan en zo wordt er nieuwe energie opgewekt voor het elektriciteitsnetwerk. 

Voordelen van kernenergie

Momenteel hebben we in Nederland twee centrales waar kernenergie wordt omgezet in elektriciteit. De ene staat in Dodewaard (in Gelderland) en de andere in Borssele (Zeeland). Alleen de centrale in Borssele is op dit moment nog in gebruik. 

Kernenergie heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen en andere duurzame bronnen van energie. Voordeel van de opwekking van kernenergie in kerncentrales is bijvoorbeeld dat de eerder genoemde grondstof voor kernenergie, uranium, ruim voorradig is in de wereld. Met name in Canada en Australië zijn ruime voorraden kernenergie aanwezig. Daarnaast is uit een relatief kleine hoeveelheid uranium een grote hoeveelheid energie te verkrijgen middels kernenergie. Tot slot worden in de modernste kernreactoren (4e generatie) mogelijk om een groot deel van de verbruikte grondstoffen weer te hergebruiken in het productieproces.

Het radioactief afval van een Nederlands gezin met een gemiddeld verbruik in 20 jaar is in totaal ongeveer 10 gram. Dat past zelfs in een notendop. Daarnaast komt er bij de opwekking van kernenergie geen CO2 vrij. CO2 komt vrij bij de verbranding van gassen, olie en kolen en heeft in tegenstelling tot kernenergie een nadelige effect op het natuurlijk broeikaseffect van de aarde met als gevolg dat de gemiddelde temperatuur op aarde in hoog tempo stijgt. Opwekking van kernenergie heeft geen gevolgen voor de atmosfeer op aarde en is in dat opzicht dus een betere optie. Tot slot is het een voordeel dat we als Nederland minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit instabiele regio's in de wereld. We kunnen voor een steeds groter deel in onze eigen energiebehoefte voorzien. Met naast kernenergie ook zonne-energie en windenergie.  

Nadelen van kernenergie

Zijn er dan helemaal geen nadelen te bedenken bij de opwekking van kernenergie? Die zijn er wel degelijk. Het grootste nadeel is het eerder genoemde radioactieve afval. Inmiddels is het beperkt tot 10 gram in 20 jaar voor een gemiddeld Nederlands gezin, maar de afbraak van het afval duurt duurt een veelvoud van die 20 jaar. De centrales waarin de kernenergie moet worden opgewekt zijn wel enorm duur om te produceren. Tot slot is kernenergie een product waarmee chemische wapens geproduceerd kunnen worden. De gevaren van chemische wapens laat zich raden.