Milieudefensie
'Kies de juiste energieleverancier'
Milieudefensie houdt met name de grote spelers, zoals bedrijven en overheid, verantwoordelijk voor het beslag dat Nederland legt op grondstoffen, energie, vis, vlees en water. Toch kan de consument volgens campagneleider Geert Ritsema in zijn eentje ook een boel bijdragen. Bijvoorbeeld met de keuze van de juiste energieleverancier.
"Milieudefensie wil de voetafdruk die de Nederlandse maatschappij in de wereld heeft, reduceren. Wat we daarmee willen zeggen, is dat we ernaar streven dat Nederland zo min mogelijk beslag legt op grondstoffen, energie, vis, vlees en water. Alleen al qua grondgebruik kan Nederland zuiniger aan doen. We gebruiken in het buitenland nog eens vijf maal de oppervlakte van ons eigen land. En als iedereen op de wereld leefde zoals de gemiddelde Nederlander dat doet, hadden we drie planeten aarde nodig."
Consument kan het niet alleen
"Ons buurland Duitsland loopt op ons voor, wat duurzame energie betreft. 17 procent van hun energie wordt duurzaam opgewekt. In Nederland zitten we volgens onze cijfers nog maar op 3 procent. Daar verandering in brengen, kan de consument niet alleen. De overheid en het bedrijfsleven moeten dat mogelijk maken. De overheid met structurele subsidies en aanmoedigingsbeleid en het bedrijfsleven door maatschappelijk verantwoordelijke producten en diensten aan te bieden en door zelf duurzaam met de wereld om te gaan. Shell bijvoorbeeld. Die is hard op weg om - per gewonnen vat - de meest vervuilende oliemaatschappij van de wereld te worden. Tot 2009 investeerde Shell nog in zonne- en windenergie, maar dat leverde hen te weinig winst op. Daarom gaan ze momenteel op de oude voet verder. Individuele consumenten kunnen zich aansluiten bij acties en initiatieven, zoals die van Milieudefensie. Op die manier kunnen we samen druk uitoefenen op de grote spelers, zoals bedrijven en overheid."
Duurzame energie voor thuis
"Bovendien kunnen mensen slim investeren in duurzame energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van hun woning. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dat betekent dat je in je eigen stroom voorziet. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, terwijl de energieprijzen alleen maar omhoog gaan. Heb je niet die mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren? Dan kun je energieaanbieders vergelijken. Op deze site bijvoorbeeld. Welke aanbieder levert de groenste stroom? Zo draag je ook bij aan een beter milieu, simpelweg door de juiste aanbieder te kiezen."
Verkiezingen 2012
"De naderende verkiezingen, op 12 september 2012, zijn ook een moment waarop de individuele Nederlander invloed kan uitoefenen op de manier waarop we samen met energie omgaan. Milieudefensie maakt een stemwijzer. Daarmee kun je zien welke partij het best scoort op duurzame energie."
Deelnemen aan acties van Milieudefensie, meer weten of lid worden? http://www.milieudefensie.nl/