Wereld Natuur Fonds
Duurzame energie: dé oplossing voor het klimaatprobleem
Win-winsituaties voor consument en energieleverancier creëren. Dat is één van de wegen die volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) naar de oplossing van het klimaatprobleem leiden. Bart Wesselink, klimaat- en energiedeskundige van WNF, vertelt.
"Het energieverbruik is wereldwijd veel te hoog. Binnen Nederland neemt het bovendien nog steeds toe. Ondertussen doet Nederland in vergelijking met andere landen maar weinig op het gebied van duurzame energie. Denemarken loopt voor de troepen uit. Dat land heeft als doel dat in 2020 windenergie in vijftig procent van de Deense stroombehoefte voorziet. En in Duitsland is ondertussen de 'Energiewende' gaande: een complete omslag in de visie op energie, waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen radicaal wordt teruggedrongen. Ter vergelijking: Nederland zit volgens onze cijfers pas op vier procent duurzame energie."
Besparen en verduurzamen
"Het WNF heeft als doel dat in 2050 uitsluitend duurzame energie wordt gebruikt, wereldwijd. Wij zien dat als dé oplossing voor het klimaatprobleem. Dat kunnen we realiseren door een combinatie van energie besparen en energie verduurzamen. Daar kan iedereen aan meewerken. Neem bijvoorbeeld de eengezinswoningen. De meeste hebben energielabel D, terwijl het rendeert om die op te waarderen naar B of A. Gewoon door isolatie aan te brengen of ander glas te plaatsen. Daardoor bespaar je op energie. Als je dan ook nog eens duurzame energie gaat gebruiken, zet je al helemaal een flinke stap. Dat kan bijvoorbeeld door met zonnepanelen te werken voor het opwekken van elektriciteit. Of met warmtepompen om je huis te verwarmen. Zulke installaties verdienen zichzelf terug, maar vragen aanvankelijk een flinke investering. Die investering, plus de veranderingen die de installatie met zich meebrengt, werpen voor veel mensen een drempel op. Wat je daarom steeds meer ziet, is dat organisaties als Urgenda en Natuur en Milieu - en ook energiebedrijven - gezamenlijke inkoop en installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen aanbieden. Zo ontzorgen ze de consument."
Energy service companies
"Wat we in Nederland nog niet veel zien, maar in het buitenland wel, zijn de energieleveranciers die hun business model wijzigen en 'energy service companies' worden. Energy service companies werken als volgt: energiebedrijven verduurzamen woningen door ze beter te isoleren. De klant betaalt daar niets voor. Het resultaat is een comfortabelere woning en een iets lagere energierekening. Immers, een goed geïsoleerde woning vraagt minder energie. De energieleverancier brengt vervolgens maandelijks een beetje meer in rekening dan dat daadwerkelijk wordt verbruikt, maar minder dan het oude bedrag. Op die manier verdient het bedrijf zijn investering in de woning terug. Kortom: de klant woont comfortabeler én heeft lagere maandlasten, de energieleverancier verdient aan de maandelijkse marge op de energierekening en het milieu wordt gespaard doordat er minder energie wordt verbruikt."
Weten welke voetafdruk jij in de wereld achterlaat?
De voetafdruktest van WNF brengt in kaart welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op de aarde. Aan het eind krijg je tips om je voetafdruk te verkleinen. Ook kun je jouw resultaten vergelijken met die van anderen, ze delen via Facebook en vrienden uitnodigen de test te doen. www.wnf.nl/voetafdruktest